marți, 14 octombrie 2008

O jumatate de "Picatura de putere"


Va inaintez o lectie de viata mai mult sau mai putin profesionista publicata in "Picatura de putere" a lui Robert Greene. Sunt cativa pumni plini de legi care pentru zece minute mi-au dat impresia ca pot face orice atata timp cat am tupeu. Insa nu s-a prea potrivit cu atitudinea mea. Poate pentru altii vor fi de ajutor. Hope you enjoy it!
Ghilimele
- Nu va eclipsati niciodata seful! Daca-i faceti pe conducatorii vostri sa para mai inteligenti decat sunt, veti atinge culmile puterii.
- Nu va incredeti niciodata prea mult in prieteni, invatati cum sa-i folositi pe adversari! Daca nu aveti dusmani, gasiti o cale sa vi-i faceti.
- Ascundeti-va intentiile! Tineti-i pe oameni dezorientati, in bezna, nedezvaluind niciodata scopul din spatele actiunilor voastre.
- Atat de multe depind de reputatie, paziti-o cu pretul vietii! Invatati sa va nimiciti adversarii, stirbindu-le lor reputatia.
- Atrageti atentia cu orice pret! Ce nu se vede, nu conteaza.
- Faceti-i pe ceilalti sa lucreze pentru voi, dar asumati-va intotdeauna meritele in locul lor! Nu faceti niciodata ceea ce pot face altii pentru voi.
- Faceti-i pe ceilalti sa vina la voi, la nevoie recurgeti la ispite! Ademeniti-i cu castiguri fabuloase, apoi atacati.
- Evitati-i pe nefericiti si ghinionisti! Asociati-va, in schimb, cu cei fericiti si norocosi.
- Invatati sa-i tineti pe oameni dependenti de voi. Nu-i invatati niciodata atat de mult incat sa se poata descurca si singuri.
- Cand cereti ajutor, adresati-va interesului oamenilor, niciodata milei sau recunostintei lor!
- Aratati ca un prieten, lucrati ca un spion! Puneti intrebari indirecte pentru a-i determina pe oameni sa-si dezvaluie slabiciunile si intentiile.
- Zdrobiti-va adversarul in intregime! Pierdeti mai mult daca faceti lucrurile pe jumatate. Adversarul se va reface si va cauta sa se razbune.
- Terorizati-i pe ceilalti printr-un aer de imprevizibilitate.
- Nu claditi fortarete in jurul vostru, izolarea e periculoasa. Multimea poate deveni o pavaza impotriva adversarilor.
- Cunoasteti-i pe cei cu care aveti de-a face, nu jigniti persoana nepotrivita.
- Nu va creati obligatii fata de nimeni. Daca va pastrati independenta, puteti sa-i stapaniti pe ceilalti, folosindu-i pe unii impotriva altora si facandu-i pe toti sa va urmeze.
- Faceti pe fraierul ca sa prindeti un fraier!
- Faceti uz de metoda capitularii: transformati-va slabiciunile in putere! Capitularea va acorda un ragaz in care va puteti reface fortele.
- Jucati rolul curteanului perfect! Curteanul stapaneste la perfectie arta actelor indirecte.
- Pastrati-va mainile curate! Straduiti-va sa fiti un model de amabilitate si eficienta. Faceti-i pe ceilalti sa fie tapi ispasitori in locul vostru.
- Atacati o actiune cu curaj! Toata lumea admira curajul, nimeni nu-l slaveste pe timid.
- Planuiti totul pana la capat! Dirijati-va soarta cu subtilitate si, gandind in perspectiva, ajutati-o sa va formuleze viitorul.
- Creati impresia ca tot ceea ce faceti nu necesita efort!
- Descoperiti la fiecare de unde puteti strange surubul! De obicei e vorba de nesiguranta, de nevoi ori sentimente sau, posibil, de o mica placere secreta.
- Adoptati un stil regal: comportati-va ca un rege ca sa fiti tratat ca un rege! Asa veti parea sortit sa purtati coroana.
- Stapaniti arta momentului! Invatati sa stati deoparte cata vreme momentul nu este oportun si sa loviti in forta cand soseste clipa.
- Ganditi cum va place, dar purtati-va ca toti ceilalti. Daca va desfasurati mergand impotriva timpurilor, oamenii vor crede ca nu doriti decat sa atrageti atentia si ca, de fapt, ii tratati de sus.
- Tulburati apele ca sa prindeti pestele!
- Dispretuiti pranzul oferit gratis! Orice este oferit gratis poate fi periculos - de obicei ascunde fie un siretlic, fie o obligatie camuflata.
- Loviti pastorul ca sa imprastiati turma!
- Actionati asupra inimilor si mintilor celorlalti! Imblanziti-l pe cel care vi se opune, actionand asupra emotiilor lui, folosind lucrurile la care tine si lucrurile de care se teme.
- Predicati nevoia de schimbare dar nu schimbati prea mult deodata!
- Nu mergeti dincolo de tinta! In victorie, invatati cand sa va opriti.
Am inchis gilimelele.

0 comentarii: