marți, 10 martie 2009

Temă!

Şi pentru că zilele astea avem temă de gandire, am încercat să pun puţin osul la treabă si să vad până unde pot să-mi înfig nasul in marea mea anchetă jurnalistică. Nu că aş şi avea tupeu să o fac sau că m-ar interesa în această viaţă să umblu dupa tipi dubioşi şi să le stric afacerile. Oricum, ce e interesul public?

Iată ce zice Codul Deontologic al Jurnalistului:

În cuprinsul prezentului Cod, notiunea de interes public va fi înteleasa pornind de la urmatoarele premise :

- Orice chestiune care afecteaza viata comunitatii este de interes public. Acesta nu se rezuma numai la aspectele politice, ci include orice alta împrejurare care prezinta interes pentru comunitate.

- Interesul public nu priveste doar ceea ce autoritatile considera ca este de interes public.

- Modul în care functioneaza si actioneaza guvernul, autoritatile ori institutiile publice, precum si orice alta entitate care utilizeaza bani publici sau care afecteaza interesul comunitatii este de interes public major.

- Toate actiunile, omisiunile, gesturile si cuvintele demnitarilor, politicienilor si ale tuturor functionarilor publici legate de exercitarea functiei lor sunt de interes public major. Viata privata a acestora este de interes public atunci când are relevanta pentru exercitarea functiei.

- Având în vedere contributia autoritatilor la gestionarea puterii si a serviciilor publice, critica adusa acestora se bucura de un interes public major.

- Atunci când nu exista un interes public evident, libertatea de exprimare nu poate fi limitata decât de interesul protejarii unui alt drept fundamental.

- Orice informatii privind încalcarea drepturilor omului – asa cum sunt acestea definite în documentele internationale ratificate de România – sunt de interes public major.


Buuun. Pri-Mărie, here I come!

3 comentarii:

daimon spunea...

O singura intrebare: ce valoare LEGALA are acest cod deontologic? Nici una, zic eu. Studiaza si legile inainte sa pleci ca haiducii la vanatoare :)

Codul ala va spune voua in ce sa va bagati nasul, nu si daca aveti voie sa o faceti :)

Laura Teodora spunea...

Da. Stiu. Vroiam insa sa cunosc pana unde pot merge sa cer informatii si sa si pretind ca am dreptul la ele.
Apropos, any suggestions? :))

Anonim spunea...

Laura, nu pot să-ţi spun altceva decât MULT SUCCES! Ai nevoie. Şi eu tot spre Pri-Măria Sa vreau să mă îndrept cu ,,marea anchetă" jurnalistică.(ancheta aia...ştii tu care, că eu încă nu ştiu). Pri-Măria Sa nu prea ştie ce-i ăla cod deontologic (că fie vorba între noi...ăştia de p-aci de pe blog...cred că o mare parte din ipocriţii şi tembelii din TM s-au adunat să ia cina la Pri-Măria Sa acasă) şi legile sunt făcute ca să fie încălcate ,,pe cai legale". Dar nu ne lăsăm noi! Ne scot pe uşă, intrăm pe fereastră! Ne învaţă el profu' cum... ;)O să-o-nnebunim pe Pri-Măria Sa!
pupici