vineri, 15 august 2008

China, olimpica la poluat


Podiumuri ocupate de ochi migdalati. Peste 40 de medalii. Pana acum, evident. Propun o proba noua. Ceva in genul Olimpiadei Oamenilor Obisnuiti. Hai sa-i zicem... Olimpiada Tarilor Poluante. Ba Olimpiada Tarilor Poluante care Incearca sa Ascunda Asta prin Artificii de Milioane de Euro. Si mai stiti voi, comunism, incalcarea libertatii presei, persecutii religioase. Sunt absurda, stiu, dar vroiam sa ramana inscrisa in cursa doar China. Caci doar acest stat atinge un punct atat de inalt in cinism. Se pare ca vizitatorilor nu le e permis sa aduca mai mult de o carte religioasa. Sau oamenii de presa nu sunt lasati sa informeze. Cel putin, nu ceea ce vad. Poate pentru ca le si este permis sa vada putin.
Insa e greu de suportat. La 30 de grade la ora 11 seara. De ce mi-e atat de cald? Incalzirea globala. De ce un astfel de fenomen? Din cauza poluarii. Poluam si noi, poluati si voi. Si finlandezi si spanioli, cambodgieni si filipinezi, oameni din Hawaii ori Peru. Dar polueaza si China si asta aduce motivele pentru care mi-e cald la numarul trei. Numarul doi este lampa care sta prea aproape de mine si ma incinge. Dar China polueaza in cantitati mai mari decat toate acele 42 de miliarde de euro platite pentru JO. In monede! Polueaza intr-un hal incat ii mor prematur in jur de 750 000 de cetateni pe ani. Ce mai conteaza? Isi permit, au de unde da atatia.. A poluat apele intrucat 360 de milioane de oameni nu au acces la apa potabila. Pana la un sfert din populatia Terrei, iar isi permit! Polueaza incat la ei cad si ploi acide. Polueaza pana intr-un punct in care doar 1% din populatia sa urbana respira aer curat. O declaram? Cel mai mare poluant al lumii? Sau nu, chiar mi se pare mai important noul terminal de aeroport. Chiar merita 3.8 miliarde de dolari.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pana la urma tre sa alegi: ori performanta ori mediu inconjurator curat. Ambele nu merg !

Anda spunea...

Asa e! Din pacate foarte putini sunt cei care realizeaza ce pret platesc ei pentru medalii. Cati stiu ca la ceremonie tebuia sa danseze o prim-balerina, care la repetitii s-a aciidentat si a ramas invalidata? A contat pe China? Neah, cand au atatea chinezoaice.